TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

VISOKI SKOK U OPTIMIZACIJI LACUNINOG SKLADIŠNOG POSLOVANJA UZ HIGHJUMP WMS

VISOKI SKOK U OPTIMIZACIJI LACUNINOG SKLADIŠNOG POSLOVANJA UZ HIGHJUMP WMS

O LACUNI

Lacuna grupa je internacionalna tvrtka koja u svom poslovanju objedinjuje razvoj, proizvodnju, doradu, distribuciju, prodaju i promociju radne i zaštitne odjeće te opreme (PPE) visoke kvalitete. Više o Lacuni možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici https://www.lacuna.hr/

Radi kontinuiranog širenja poslovanja Lacuna je odlučila potražiti rješenje koje bi im pomoglo optimizirati rad u skladištu.

Kao partnera za implementaciju WMS-a odabrali su Špicu i HighJump Edge, naše globalno rješenje za optimizaciju skladišnog poslovanja.

IZAZOVI MODERNE LOGISTIKE

Jedan od glavnih izazova logistike unutar lanca opskrbe oduvijek je bila povećana potražnja za određenom robom koja se mijenja puno brže od vremena potrebnog za njenu nabavu. To je pogotovo izraženo u vrijeme sezonalnih pikova kada se povećava potreba za sezonskom robom, dok se nabava i transport takve robe odvija znatno sporije. Kako bi se zaštitili od neisporuke robe distributeri često posežu za povećanjem zalihe, što otežava rad u skladištu. S obzirom na otežan rad konstantno se unapređuju poslovni procesi, a kada su procesi optimalno posloženi, daljni napredak moguće je ostvariti jedino uvođenjem WMS sustava.

Kao i većina poduzeća u našoj regiji i Lacuna je stigla do točke gdje je bilo potrebno uvesti WMS sustav, kako bi se skratilo potrebno vrijeme isporuke robe i riješili izazovi koje je imala u dosadašnjem radu kao što su:

  • otežano prikupljanje pojedinih artikala naloga dok kupac čeka na isporuku,
  • dugotrajan proces obuke novih djelatnika za rad u skladištu,
  • nemogućnost praćenja efikasnosti rada u skladištu,
  • zamjena artikla i pogrešne isporuke.

Stavka koju svakako treba uzeti u obzir jest da povećanje opsega posla i veliki napredak poslovanja rezultira zapošljavanjem novih djelatnika, a pred njih se postavlja zadatak da u što kraćem roku postanu samostalni u radu. Za nove djelatnike to znači da što prije moraju naučiti sve pozicije artikala u skladištu.  Ovakvi zadaci stvaraju dodatni izazov i duži period prilagodbe novih djelatnika na radnu okolinu. Uz HihgJump WMS, novim djelatnicima se smanjuje početni stres i omogućuje brža edukacija. Sve ovo rezultira efikasnijim, bržim i zadovoljnim timom. Na koji način smo postigli visoki skok u optimizaciji Lacuninog skladišnog poslovanja, pročitajte u nastavku.

OPTIMIZICIJA PROCESA U LACUNI UZ HIGHJUMP

Prije samog uvođenja WMS-a detaljno su opisani i dokumentirani svi procesi u skladištu, izrađena je projektna dokumentacija i nakon toga ispravno su označeni regali i druge skladišne pozicije. Za potrebe razmjene matičnih podataka, kao i naloga za slaganje i zaprimanje robe, razvijen je interface prema klijentovom HOSTU. Nakon uvođenja WMS-a procesi su optimizirani i prilagođeni trenutnom poslovanju firme, a djelatnici više ne gube vrijeme na traženje pojedinih artikala. Nadalje, novi djelatnici  u vrlo kratkom roku postaju maksimalno učinkoviti. 

Nakon implementacije HighJump-a postignuti su sljedeći ciljevi:

  • standardizacija skladišnih i poslovnih procesa,
  • povećanje efikasnosti kod zaprimanja i odlaganja robe u skladišne regale,
  • povećanje brzine prikupa i isporuke robe za kupce,
  • povećanje točnosti, a time i smanjenje broja reklamacija,
  • smanjenje transportnih troškova,
  • praćenje robe po skladišnim lokacijama,
  • smanjenje ovisnosti o ljudskom faktoru,
  • ubrzanje uvođenja novih djelatnika u rad,
  • ubrzanje procesa inventure,
  • praćenje učinkovitosti djelatnika u skladištu.

ŠTO NUDI HIGHJUMP EDGE? 

Edge pokriva sve moguće zahtjeve koje jedna firma može imati u logističkom poslovanju preko širokog spektra modula u ponudi.

U konkretnom slučaju, Lacuna je odabrala modul Manage koji je optimalan odabir za njihov opseg poslovanja. Manage modul nudi osnovne funkcionalnosti poput: Picking, receiving, counting, stock locator, adjustments, lots/serial tracking, order allocation, wave planning, expiry management, order management i management reporting, koji se mogu nadograditi sa dodatnim funkcionalnostima poput: collect plus, multi-zone, kitting, order consolidation, advanced receiving, cartonization, repackaging, advanced allocation, advance replenishment, advanced lots/serial, returns, EOL workflow, multi location, multi company, basic order entry.

ZAŠTO HIGHJUMP?

ŠPICA SUSTAVI d.o.o. vodeći je regionalni proizvođač informatičkih rješenja za poslovne korisnike s više od 25 godina iskustva i 3.500 instaliranih sustava u regiji i šire od čega je više od 400 u Hrvatskoj. Dugogodišnje iskustvo i uspješne implementacije razlog su odabira najefikasnijih rješenja za naše klijente, tako se ponosimo što smo jedini HighJump partner u regiji. Za implementaciju HighJump WMS-a, koja pokriva sve poslovne procese od ulaza do isporuke robe kupcu, našim konzultantima potrebno je do 60 radnih dana.

HighJump je fleksibilan WMS sustav koji pruža modularnost prilikom instalacije, te nudi opsežnu metriku, što uvelike olakšava praćenje produktivnosti tima i omogućava potpunu integraciju s klijentovim ERP sustavom.

Za više informacija kontaktirajte nas na: info@spica.com


>