TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Povežite Guest Room Management s elektronskim bravama

Autor
Ivan Periš
Datum
14/08/2019

Interel Guest Room Management System (GRMS) kojeg Špica regionalno zastupa, ima razvijenu integraciju s četiri najveća svjetska dobavljača elektronskih brava:

DormaKaba, Vingcard, Salto, Haefele.

Da bi vam približili zašto je ta integracija toliko važna, potrebno je analizirati druge mogućnosti kontrole pristupa sobama. Većina smart room sustava dostupnih na tržištu kontrolu ulaska u sobe realizira koristeći čitač postavljen na zidu pokraj sobnih vrata, te elektroprihvatnik koji se ugrađuje u dovratnik.

U odnosu na elektronske brave, ovakvo rješenje ima brojne mane: niska razina protuprovalne zaštite (elektroprihvatnici kakvi se obično ugrađuju nisu dovoljno izdržljivi da bi spriječili provale jakim mehaničkim silama na vrata) i potreba za stalnim namještanjem (vrata se s vremenom pomaknu iz svoje idealne osi). Drugi slučaj je da se sam elektroprihvatnik „rasklapa“ pa je potrebno namještati poziciju elektroprihvatnika kako ne bi došlo do zapinjanja prilikom zatvaranja vrata i sl.

Korištenjem elektronskih brava, kontrola ulaska u sobe poprima puno ozbiljniji značaj. Protuprovalna i protupožarna funkcija su standard, a ugradnja u krilo vrata znači i neovisnost od drugih sustava. Ovo omogućava samostalan rad u slučaju nestanka električne energije, problema u IT infrastrukturi, problema sa serverskim računalima i sl. Gotovo svi veliki hotelski lanci koriste isključivo elektronske brave za kontrolu pristupa sobama.

Ukoliko bi htjeli da sustav elektronskih brava postane online, odnosno da je povezan sa serverom i da sve događaje s brave šalje u realnom vremenu, morali bi uložiti u dodatnu infrastrukturu jer brave ne mogu koristiti ništa od standardne infrastrukture.

Zašto je koristan online sustav elektronskih brava?

U slučaju gubitka master kartice, odnosno kartice koja otvara sva vrata, djelatnici hotela bi se trebali spojiti na svaku bravu pojedinačno i poništiti izgubljenu master karticu.

Ako je gost zaboravio karticu u sobi, umjesto da mu se radi dodatna, nova kartica, ili da osoblje ide s njime i otvara mu vrata master karticom, gostu se vrata mogu otvoriti s recepcije jednim klikom miša. Isto tako online sustav prati i stanje brave, pa će tako aktivirati alarm ako je razina baterije u bravi na niskoj razini i na taj način će upozoriti osoblje hotela, koje će tada reagirati i promijeniti baterije prije nego se brava zablokira.

Što je potrebno za online sustav?

Dakle, da bi brave postale online, potrebno je kreirati zasebnu bežičnu mrežu u hodnicima čitavog objekta (obično Zigbee ili Bluetooth komunikacija), za što je potrebno izvoditi dodatne radove na kabliranju Access Point-ova i predvidjeti dodatnu IT oprema u vidu PoE Switcheva na koje se povezuju Access Point-ovi, a sve navedeno ima popriličan utjecaj na konačnu investiciju.

GRMS sustav razvijenom integracijom s elektronskim bravama na serverskoj i sobnoj razini ukida potrebu za dodatnom bežičnom infrastrukturom kakvu elektronske brave inače koriste da bi „postale“ online, čime se postiže značajna ušteda. Sobna integracija omogućava bravama korištenje mrežne infrastrukture sobnih kontrolera GRMS sustava, koje tako komuniciraju s GRMS serverom, a koristeći serversku integraciju GRMS server komunicira sa Serverom sustava elektronskih brava.

Što bi se dogodilo kad bi koristili samo serversku integraciju?

Ukoliko nema sobne integracije, elektronske brave se sa smart room sustavom mogu integrirati samo na serverskoj razini, što znači da je potrebno realizirati dodatnu bežičnu mrežu kakvu inače koriste sustavi elektronskih brava. Komunikacija tada putuje s brave, preko vlastite mrežne infrastrukture, do servera elektronskih brava, a preko serverske integracije komunicira sa sustavom pametnih soba.

Potencijalni problem je u tom slučaju kvar bilo kojeg od dijelova IT infrastrukture (Access Point kojeg koriste brave, PoE Switch na kojeg je povezan Access Point, Serverska računala…), a isto tako ne postižu se nikakve se uštede u početnoj investiciji.

Kod korištenja sobne i serverske integracije nema mjesta ovakvim problemima. Sobna integracija je zadužena za komunikaciju unutar sobe i ako dođe do kvara bilo kojeg dijela IT infrastrukture, soba samostalno radi kako treba, a logovi se spremaju lokalno u brave/GRMS kontrolere i šalju se prema serverima tek nakon što se komunikacijski problemi otklone. Implementiranjem ovakvog sustava, početna investicija online sustava elektronskih brava se umanjuje za približno 50%!

Također, sobnim integriranjem elektronskih brava s GRMS sustavom se otvaraju vrata korištenju mobilnih tehnologija, jer se time postiže napredno detektiranje gosta ili pripadnika osoblja u sobi, bez ikakve potrebe za korištenjem odlagača kartice.


Za više informacija kontaktirajte nas na: info@spica.hr i zajedno s nama povežite Guest Room Management s elektronskim bravama. 


>