TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Je li četverodnevni radni tjedan dobra ili loša ideja?!

Četverodnevni radni tjedan
Datum
15/09/2021

U posljednje vrijeme vrlo je popularan trend tzv. četverodnevnog radnog tjedna. Postoje dvije varijacije četverodnevnog radnog tjedna: jedan je komprimirani radni tjedan što znači da zaposlenik radi 10 sati dnevno, 4 dana u tjednu, a drugi oblik je skraćeni radni tjedan na način da se radi 4 radna dana po 8 sati svaki radni dan.

U oba ova primjera glavna ideja je imati 3 dana potpuno slobodna, čime se stvara bolja ravnoteža između posla i privatnog života. Ipak, postoje prilično različita mišljenja o tome donosi li četverodnevni radni tjedan doista željene rezultate za zaposlenike i poslodavce. U ovom blogu analizirat ćemo četverodnevni radni tjedan i pokušati detektirati prednosti i mane.

Dvije glavne vrste četverodnevnog radnog tjedna

Kao što je spomenuto, postoje dvije varijacije za četverodnevni radni tjedan koje se prilično razlikuju u pogledu broja sati koje zaposlenik radi tjedno. To već u samom startu donosi neke razlike u pogledu ravnoteže između posla i privatnog života.

Komprimirani četverodnevni radni tjedan

Komprimirani radni tjedan omogućuje zaposlenicima da rade puno radno vrijeme (40 sati tjedno), ali tijekom manje dana. Najčešća vrsta komprimiranog rasporeda je četverodnevni radni tjedan u kojem zaposlenici rade 10 sati dnevno i to četiri dana u tjednu. To omogućuje zaposlenicima da rade duže sati u pojedinim radnim danima i tako odrade dovoljan broj radnih sati za dodatni slobodan dan.

Glavne prednosti ovakvog načina rada su:

  • Dodatni slobodni dan u tjednu omogućuje zaposlenicima bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života
  • Zaposlenik zadržava punu plaću i beneficije
  • Manje se vremena gubi zbog putovanja na posao, a time su i troškovi manji

Komprimirani četverodnevni radni tjedan također ima neke nedostatke:

  • Neka radna mjesta možda nisu prikladna za ovakav model rada (povećan rizik od ozljeda ili pogrešaka)
  • Mogući nedostatak osoblja u nekim vremenskim razdobljima
  • Moguće poteškoće u zakazivanju sastanaka
  • Duže radno vrijeme bi moglo uzrokovati nižu produktivnost na kraju radnog dana

Skraćeni četverodnevni radni tjedan

Druga varijanta četverodnevnog radnog tjedna je da zaposlenik ima 4 radna dana i 3 slobodna dana u tjednu, bez potrebe da dulje radi tijekom radnih dana. To znači više slobodnog vremena i manje posla, ali može značiti i smanjenje plaća i naknada. 

Glavne prednosti ovakvog modela radnog vremena su:

  • Bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života te manje stresa zbog posla
  • Veća produktivnost i kvalitetniji angažman zaposlenika zbog toga što imaju više vremena za odmor
  • Veća kreativnost
  • Manje vremena se gubi zbog dolaska i odlaska na radno mjesto
  • Veća razina zadovoljstvo poslom
  • Izraženije mogućnosti privlačenja kvalitetnih kadrova

Glavni nedostaci ovakvog modela su:

  • Eventualno smanjenje plaća i dodataka na plaće (pogotovo ako je zaposlenik plaćen po satu ili ako poslodavac želi smanjiti plaću zbog manje radnih dana)
  • Prilikom izrade rasporeda i planiranja radnog vremena
  • Ako zaposlenik radi s klijentima, mogu se pojaviti i potencijalni problemi u radu s klijentima zbog sporijeg odziva u onim danima kada zaposlenik ne radi

Ako tvrtka dopušta obje opcije, onda je na zaposleniku donošenje odluke želi li imati više slobodnog vremena čak i ako bi se tada smanjenja plaće ili zaposlenik želi raditi dva sata duže tijekom četiri radna dana kako bi zadržao puno plaću i sve dodatke na plaću (rad s punim radnim vremenom).

Studija slučaja: Perpetual Guardian

Perpetual Guardian je tvrtka za prodaju nekretnina s Novog Zelanda koja ima više od 240 zaposlenika. 2019. godine odlučili su promijeniti model rada tako da osiguraju trajnu primjenu četverodnevnog radnog tjedna.

Kao što je spomenuto, jedan od oblika četverodnevnog radnog tjedna odnosi se na komprimirane sate. To znači odraditi 40 sati tjedno i to na način da se kroz 4 radna dana odradi 10 sati dnevno. Ipak, ova novozelandska tvrtka odlučila se za drugi model. Naime, u potpunosti su eliminirali jedan radni dan na način da su zaposlenici radili po 8 sati, 4 dana u tjednu.

Ovaj važan eksperiment potvrdio je pozitivne učinke skraćenog radnog tjedna na ravnotežu između privatnog i poslovnog života, veće zadovoljstvo poslom, veću razinu učinkovitosti i kreativnosti kod zaposlenika. Posao nije trpio i tvrtka je odlučila zadržati ovaj raspored i poslovne model.

Perpetual Guardian samo je jedna od tvrtki koje su primjenile četverodnevni radni tjedan. Mnoge druge tvrtke, posebno u najrazvijenijim zemljama s visokom produktivnošću poput Novog Zelanda, Australije, Njemačke i Skandinavije krenule se ovim putem.

Četverodnevni radni tjedan nije novosti ni u Hrvatskoj. Naime, nedavno je ovakav model rada uvela i tvrtka Webpower Adria čiji je osnivač Jan de Jong, Nizozemac koji je prepoznao prednosti Hrvatske, doselio se u Hrvatsku i tu prebacio svoje poslovanje. Na temelju dosadašnjeg iskustva, očekuju da će zadržati ili čak povećati produktivnost zaposlenika i na taj način zadržati jednako kvalitetne radne rezultate, a povećati zadovoljstvo zaposlenika.

Registracija radnog vremena


Osigurajte pouzdanu evidenciju za:

  • Fleksibilno radno vrijeme
  • Skraćeno radno vrijeme
  • Različita radna pravila


Četverodnevni radni tjedan i evidencija radnog vremena

Naša tvrtka razvija rješenja za evidenciju i registraciju radnog vremena zaposlenika. U većini zemalja postoji obveza vođenja evidencije radnog vremena. Mi u Špici radimo na tome da idemo u korak s trendovima i zato smo dizajnirali rješenje koje podržava evidenciju četverodnevnog radnog tjedna i većinu drugih fleksibilnih radnih aranžmana. Primjerice, moguće je registrirati radno vrijeme kada radite na daljinu ili pojedinim zaposlenicima dodijeliti različite radne rasporede (fiksno radno vrijeme ili klizno radno vrijeme za pojedinog zaposlenika).

Fleksibilno radno vrijeme ima odlične rezultate kada je riječ o produktivnosti mnogih tvrtki i kada govorimo o dobrobiti mnogih zaposlenika. Podržavamo ovaj napredak i svojim rješenjima nastojimo pomoći organizacijama koje se odluče za ovakav model rada. Više o našim rješenjima za evidenciju radnog vremena možete saznati ovdje.

Trebate li usvojiti četverodnevni radni tjedan?

Prvo, ovisi o tome dopušta li vam to vaš način poslovanja. Postoje neke industrije poput ugostiteljstva, prijevoza, zdravstva i sl. u kojima je nemoguće provesti četverodnevni radni tjedan.

Drugi odlučujući faktor svakako je može li si vaša tvrtka priuštiti takav model. Naime, potrebno je razmotriti koliko je konkurencija jaka, kako tvrtka stoji na tržištu, koliko su visoke profitne marže i ostale pokazatelje. Mnogo je lakše implementirati skraćeni četverodnevni radni tjedan u inovativna, visoko profitabilna poduzeća.

Posljednja stvar je kultura tvrtke. Ako se kultura tvrtke odnosi na naporan rad, dugo radno vrijeme, konkurentnost i sl., četverodnevni radni tjedan vjerojatno neće odgovarati vašem modelu poslovanja. S druge strane, ako kultura tvrtke cijeni veću ravnotežu između privatnog i poslovnog života, fleksibilne radne uvjete i sl., četverodnevni radni tjedan može donijeti dodatnu vrijednost koja će vam pomoći privući kvalitetne suradnike i izvući maksimum od postojećih zaposlenika.

Ako odlučite provesti četverodnevni radni tjedan svakako preporučujemo testiranje na manjem dijelu zaposlenika prije implementacije nove politike rada za cijelu tvrtku. Naša preporuka je da slijedite ove korake:

  • Na strateškoj razini definirajte što želite postići četverodnevnim radnim tjednom (ciljevi),
  • Izradite fleksibilnu politiku rada s jasnim smjernicama,
  • Jasno komunicirajte sa svim svojim zaposlenicima o novoj politici,
  • Koristite sustav za evidentiranje radnog vremena koji podržava četverodnevni radni tjedan,
Ako se odlučite za uvođenje ovog modela, svakako nas kontaktirajte za sustav za evidenciju radnog vremena koji će vam pomoći u tom procesu.
>