TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Što je WMS - glavni razlozi zašto ga koristiti?

Prednosti investiranja u wms sustav
Autor
Tea Marolin
Datum
23/11/2023

Sve više poduzeća u svoje skladišno poslovanje implementira sustave upravljanja skladištem (WMS) kako bi držale korak sa sve zahtjevnijim opskrbnim lancima, sa sve većim brojem izazova i količinama narudžbi te uz sve to nastavile uspješno poslovanje. Skladište je često srce vašeg poslovanja, stoga je glavno pitanje kako unaprijediti način na koji upravljate skladištem i optimzirati procese. Upravo vam to omogućuje K.Motion Warehouse Edge WMS, čiji su glavni zadaci učinkovitije rješavati operativne izazove, poboljšati praćenje zaliha i materijala te povećati produktivnost. 


Što je WMS?

Kako bi bolje razumijeli njegovu svrhu, korisno je znati da se radi o softverskom sustavu koji se koristi za automatizaciju i optimizaciju operacija upravljanja cjelokupnim radom skladišta. Primjenjuje razne napredne alate i funkcionalnosti, poput barkod ili RFID mobilne opreme, glasovnih sustava, AMR ili automatike. Sve to sa svrhom učinkovitog praćenja zaliha i materijala, upravljanja narudžbama, kontrole kretanja proizvoda unutar skladišta te izvještavanja o stanju i izvedbi skladišta. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja sa ERP sustavima svaki odjel unutar poduzeća može dobiti uvid o stanju zaliha unutar skladišta u realnom vremenu, što omogućuje bolje donošenje odluka, olakšava dugoročno planiranje i povećava ukupnu učinkovitost poslovanja.

Ključni razlozi zašto biste trebali koristiti WMS?

Upotreba ovakvog cjelovitog rješenja donosi brojne prednosti vašem poslovanju, a mi smo za vas izdvojili neke od najbitnijih.  

1. Povećana učinkovitost skladišta

Implementacija WMS sustava omogućuje automatizaciju i optimizaciju procesa unutar skladišta, uključujući primanje, pohranu, pripremu narudžbi, pakiranje i otpremu robe. To dovodi do povećanja učinkovitosti i smanjenja vremena potrebnog za obradu narudžbi. Automatizacija zadataka, poput praćenja zaliha i upravljanja narudžbama, ujedno smanjuje rizik od pogrešaka i povećava brzinu izvršavanja zadataka.

2. Optimizacija skladišnog prostora

WMS omogućuje automatizirano upravljanje lokacijama i zonama unutar skladišta što dovodi do učinkovitijeg rasporeda i korištenja prostora, a samim time i smanjenja troškova skladištenja.

3. Praćenje zaliha u stvarnom vremenu

Precizno praćenje količina i lokacija zaliha u realnom vremenu smanjuje rizik od pogrešaka, kao i potrebu za ručnim unosom podataka. Tako se povećava točnost i pouzdanost podataka o zalihama, a sve to pomoću jednostavnog skeniranja barkoda i praćenja lokacije. Napredno praćenje atributa robe, poput šarži, serijskih brojeva, datuma isteka, prioriteta isporuke omogućit će bolje upravljanje naručivanjem i smanjiti rizik od prekomjernih zaliha ili nestašica.

4. Smanjenje troškova

Automatizacijom procesa, smanjenjem pogrešaka i poboljšanjem učinkovitosti, WMS smanjuje ukupne troškove upravljanja skladištem. Tako donosi uštede na više područja, a neka od ključnih su: 

  • Bolje korištenje prostora dovodi do smanjenja troškova skladištenja,
  • Praćenje zaliha i optimizacija procesa naručivanja dovode do smanjenja troškova vezanih uz viškove, manjkove ili zastarjele zalihe,
  • Smanjuju se troškovi i vrijeme obuke osoblja jer su procesi često automatizirani i intuitivni za korištenje,
  • Bolje upravljanje zalihama dovodi do smanjenja potrebe za održavanjem dodatnih zaliha.

5. Brža i točnija obrada narudžbi

Smanjuje se rizik od pogrešaka prilikom prikupljanja narudžbi jer ovo pametno rješenje podržava automatsko usklađivanje narudžbi i proizvoda. WMS omogućuje bolje upravljanje narudžbama, praćenje statusa narudžbi i optimizaciju rute isporuke, što dovodi do veće preciznosti u ispunjenju narudžbi, povećava kvalitetu usluge a samim time i zadovoljstva kupaca.

6. Optimizacija rada djelatnika

WMS će vam pomoći učinkovitije rasporediti djelatnike i dodijeliti im zadatke pomoću automatizirane funkcionalnosti poput sustava za vođenje rada (eng. labor management system - LMS). Automatizacija rutinskih poslova poput skeniranja podataka putem barkoda, omogućuje skladištarima da se fokusiraju na ostale zahtjevnije zadatke i tako produktivnije iskoriste svoje radno vrijeme. Na temelju svih podataka koje prati, sustav pruža smjernice za optimalne rute prikupljanja zaliha, čime smanjuje potrebno vrijeme i napor za obradu narudžbi.

Sve ove koristi pozitivno će utjecati na ukupan rad vašeg skladišta, kao i na krajnje iskustvo i zadovoljstvo vaših klijenata, a upravo je zadovoljan klijent ujedno i lojalan klijent.

Glavne prednosti Koerberovog K.Motion WMS sustava

K.Motion rješenje odlikuje brza integracija, fleksibilnost i dugoročno održavanje uz poznate troškove. Sustav je izrazito prilagodljiv, stoga je pogodan za digitalizaciju skladišnog poslovanja za mala, srednja i velika skladišta, u svim industrijama. Neke od njegovih ključnih prednosti su:

1. Fleksibilnost

Ovaj sustav razvijen je tako da se prilagođava specifičnim potrebama vašeg poduzeća i razvija u skladu sa vašim potrebama u budućnosti, što ga čini dugo održivim. Sustav se može lako proširiti ili prilagoditi kako bi podržao rast poslovanja. Postoji mogućnost lokalne implementacije kao i funkcionalnosti za rad s mobilnim uređajima. Moguće ga je integrirati i sa tehnologijama poput, IoT senzora, robotike i proširene stvarnosti (AR). Izuzetno prilagodljiva rješenja koja se s lakoćom prilagođavaju vašem poslovanju omogućuju precizne i optimizirane procese. Time se smanjuju napor i troškovi, a povećava produktivnost.

2. Potpuna digitalizacija skladišta

Prikupljanje podataka u cijelom skladištu pruža vam kompletnu transparentnost u odvijanju skladišnih operacija. Pomoću dostupnih podataka također možete koristiti tehnologije, kao što su ML (strojno učenje) i AI (umjetna inteligencija).

3. End-to-end funkcionalnosti

Integracija sustava za upravljanje skladištem sa drugim aplikacijama u lancu opskrbe (npr. TMS, YMS), s ERP-om i drugim komplementarnim IT sustavima omogućuje E2E procese.

Osim svega navedenog, snaga K-Motion WMS sustava proizlazi iz vrhunske transparentnosti upravljanja zalihama, kontinuiranog skeniranja crtičnog koda i mogućnosti integracije sa glasovnim sustavom koji značajno povećava kvalitetu upravljanja skladišnim procesima. Ovim rješenjem održat ćete konkurentnost u okruženju koje se konstantno mijenja.

"Naša snaga leži u prilagodljivom pristupu širokom i dubokom portfelju rješenja. S perspektive upravljanja skladištem, zaista nema scenarija koji Körber ne može riješiti."

Craig Moore

Vice President of Sales, Körber

Pogledajte više funkcionalnosti K-Motion sustava.

Kako znati je li došlo vrijeme da u svoje skladište implementirate WMS?

Preko glave vam je zamornih papirnatih procesa, excel tablica i sličnih stvari sa kojima više ne možete učinkovito upravljati vašim skladištem. Tu je i inventura koja vam predstavlja veliki problem zbog nastalih manjkova. Imate u planu širiti svoje poslovanje ili ste ga već proširili. Vaše skladište upravlja većim zalihama robe i količinom proizvoda. Ove stavke upućuju na to da je sada pravo vrijeme da podignete svoje skladište na višu razinu i pojednostavite procese korištenjem WMS sustava. Kako bi zajedno pronašli pravo rješenje s obzirom na ciljeve i zahtjeve vašeg poduzeća i to unutar vaših financijskih okvira, javite se našim stručnjacima i brzo i jednostavno dogovorite sastanak.

Kome je namijenjen WMS sustav?

WMS sustav je namijenjen poduzećima koja žele unaprijediti učinkovitost i preciznost svojih skladišnih operacija kako bi kvalitetnije zadovoljile potrebe svojih klijenata i povećale ukupnu učinkovitost logistike. WMS je obično namijenjen vođenju većih i kompleksnijih skladišta i logistika koje više ne mogu učinkovito upravljati skladišnim operacijama putem excel tablica. Međutim, postoje brojni WMS sustavi koji su prilagođeni kako potrebama velikih poduzeća, tako i onih malih ili srednjih. Jedan od takvih je upravo K.Motion sa svojom sposobnošću prilagođavanja rješenja postojećim procesima i budućim promjenama vašeg poduzeća. Dakle, nije pravilo da ga koriste samo velika poduzeća sa kompleksnim skladištima, već je samo takva praksa češća. Upotreba sustava nikako nije vezana uz određenu industriju, već ima široku primjenu u različitim industrijama. Isto tako ga se primjenjuje u različitim fazama lanca opskrbe, od maloprodaje, proizvodnje, distribucije do logistike i drugih.

Važno je naglasiti da potrebe za WMS-om ovise o specifičnostima poslovanja i operacija svakog skladišta, bez obzira na njegovu veličinu. Kod malih i srednji skladišta K.Motion rješenje prilagodit će funkcionalnosti kako bi odgovarale njihovim potrebama i prilagodile se rastućim zahtjevima poslovanja u budućnosti. Kada je riječ o velikim i složenim skladištima podržat će raznolikost i složenost procesa te se lako integrirati s opremom za rukovanje zalihama raznih dobavljača, podržavajući najvišu razinu automatizacije.

K-Motion WMS je kvalitetno rješenje jednog od tri vodeća svjetska proizvođača WMS sustava, s više od 1.600 korisnika u 78 država i iskustvom od 30 godina u pružanju ovog rješenja. Javite nam se za sve dodatne informacije o samom rješenju!

Nijedan WMS sustav ne može pravilno funkcionirati bez odgovarajuće opreme za skladište. Špica vam osim implementacije WMS sustava, nudi i mogućnost kupnje ili najma opreme za skladište. Barkod skenere, mobilne terminale, pisače etiketa kao i potrošni materijal vodećih proizvođača, potražite u našem katalogu proizvoda.


>