TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Unatoč epidemiji, posao ne smije stati!

Unatoč epidemiji, posao ne smije stati!

Jeste li spremni za promjene koje će biti potrebne za ponovno pokretanje poslovanja nakon ove krize? Unatoč epidemiji, posao ne smije stati ni sada ni kasnije!

Omogućite zaposlenicima skraćeno radno vrijeme

Nakon što je kriza s COVID-19 virusom uzdrmala gospodarstvo, počelo se intenzivnije razgovarati o očuvanju radnih mjesta. Poslodavce se potiče da koriste mjere koje država omogućuje i na taj način sačuvaju radna mjesta. Jedna od takvih mjera je i subvencioniranje plaće za zaposlenike u slučaju da zaposlenici rade skraćeno radno vrijeme zbog pada poslovnih aktivnosti konkretnog poduzeća. Važno je naglasiti da se ne smije miješati skraćeno radno vrijeme onako kako je to zakonski definirano i koje se utvrđuje posebnim propisom, a odnosi se na poslove gdje je to potrebno zbog štetnog utjecaja na zdravlje i sposobnost radnika. To je zakonski definirano kao skraćeno radno vrijeme.

S druge strane, kolokvijalno nazvano skraćeno radno vrijeme (ili neradni petak) odnosi se na mjere potpore Vlade Republike Hrvatske s ciljem očuvanja radnih mjesta. Naime, ukoliko organizacija ima najmanje 10 zaposlenika i pad obima poslovanja, moguće je zatražiti potporu na način da država financira takve aktivnosti. Osim toga, prihvaćeno je da će tu mjeru moći koristiti i tvrtke u državnom i lokalnom vlasništvu ukoliko će ispunjavati posebne uvjete, a kao glavni uvjet spominje se kvartalni pad prihoda od 20% kao i pad obima poslovanja. Prerađivačka industrija neće, po sadašnjim prijedlozima, morati dokazati pad prihoda od 20% već samo pad obima poslovanja.

Kako će to sve izgledati, potrebno je još vidjeti, ali u svakom slučaju - svaka podrška gospodarstvu u vrijeme krize je i više nego dobrodošla.

Međutim, uvođenje ovakvog vrsta rada (skraćeni radni tjedan) donosi sa sobom i promjene u vođenju evidencije i registracije radnog vremena te u pripremi podataka za obračun plaća. Kako biste si olakšali posao, možete automatizirati unos radnih sati, evidencije o odsutnostima i te povezati evidenciju radnog vremena s obračunom plaća. Na taj način ćete osigurati da svi zaposlenici dobiju točan iznos naknade i plaće za svoj rad. Osim toga, ne zaboravite da je evidencija radnog vremena obvezatna za sve poslodave i preduvjet je za kvalitetnu organizaciju unutar poduzeća jer - ne zaboravite, evidencija radnog vremena obavezna je i u vremenu krize!

Elektronski prikaz evidencije radnog vremena zaposlenika u skladu sa zakonskim odredbama

Uz pomoć sveobuhvatne elektronske evidencije radnog vremena možete:

  • Automatizirati upravljanje odsutnostima i skraćenim radnim tjednom te redovitim radom zaposlenika,
  • Automatizirati pripremu podataka za izračun subvencije kako biste primili naknadu od strane države
  • Automatizirati pripremu podataka za obračun svih plaća na kraju mjeseca.

 

Zadržite radna mjesta uz optimalno planiranje radnog vremena

Kriza izazvana pojavom COVID-19 virusa teško je pogodila cijelo gospodarstvo (na svjetskoj razini) i činjenica je da će tvrtke morati učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zadržale poslovanje na prihvatljivoj razini. Tehnologija i različiti digitalni alati u takvoj situaciji mogu biti od velike pomoći. Naime, uvođenjem automatizacije procesa, dolazi do znatne uštede na financijskoj strani, ali i na ljudskim potencijalima jer se sada zaposlenici mogu baviti drugim, korisnijim zadacima.

Osim toga, reorganizacijom zadataka i planiranjem radnog vremena zaposlenika također se mogu ostvariti dodatne uštede, Možda ćete morati premjestiti neke zaposlenike na drugo radno mjesto ili skratiti njihovo radno vrijeme, ali to je sigurno bolje od otpuštanja, posebno zato jer je kvalitetnog zaposlenika teško pronaći i zadržati, a kriza će, svi se nadamo, brzo proći.

Nova pravila zahtijevaju sigurnosnu udaljenost na radnom mjestu barem još neko vrijeme, što znači da će fleksibilnost biti još važnija no inače jer neće svi zaposlenici u organizaciji moći raditi odjednom.

Sustav za evidenciju radnog vremena Time&Space puno će Vam pomoći u takvoj reorganizaciji. Modul za planiranje radnog vremena osigurava da se radno vrijeme zaposlenika jednostavno planira, a da planiranje bude u skladu sa zakonskim okvirima. Osim toga, jednostavno se može sve prilagoditi naknadnim promjenama.

Pomoću Time&Space modula za planiranje radnog vremena zaposlenika:

  • Planirate radno vrijeme u skladu sa zakonskim ograničenjima,
  • Planirate radno vrijeme efikasnije,
  • Učinkovito upravljate odsutnostima zaposlenika te prekovremenim radnim satima


Planiranje radnog vremena uz detaljan prikaz i u zakonskim okvirima

Omogućite zaposlenicima rad od kuće i uspješno nadzirite takav rad

COVID-19 nas je prisilio na uvođenje promjena. Jedna od takvih promjena je i rad od kuće. Statistički podaci pokazuju da bi mnogi zaposlenici, čak i nakon prestanka pandemije, željeli nastaviti raditi od kuće barem nekoliko dana u tjednu tamo gdje je to moguće. Slično je i kod nas. Naime, Interna anketa koju smo proveli među zaposlenicima Špica Grupacije pokazala je da tako želi raditi 91% svih zaposlenih Zašto im to ne bi omogućili?

Za takve potrebe tu je cloud rješenje All Hours za evidenciju radnog vremena. Aplikacija može zabilježiti i GPS lokaciju zaposlenika. Na taj način zaposlenici mogu raditi od kuće, a tvrtka održava određenu kontrolu nad radnim vremenom zaposlenika.

Online evidencija radnog vremena zaposlenika na temelju cloud rješenja i uz detaljan prikaz radnih sati i odsutnosti zaposlenika na računalu i mobitelu administratora.

Osim toga, moguće je koristiti i My Hours aplikaciju pomoću koje možete voditi radno vrijeme prema projektima ili pojedinim zadacima.

Isprobajte besplatno aplikaciju za evidenciju radnog vremena kao cloud rješenje

 

Aplikacije My Hours i All Hours omogućuju Vam:

  • Pregled radnog vremena prema projektima
  • Evidentiranje poslovnih putovanja i prekovremenog rada
  • Izvoz podataka za pripremu obračuna plaća
  • Registraciju i evidenciju radnog vremena online, putem mobitela ili klasičnog terminala

 

Kontrolirajte temperaturu zaposlenih na ulazu u poduzeće

Na ulazu u poduzeće možete postaviti termalnu kameru koja u sekundi može izmjeriti temperaturu tijela većeg broja zaposlenika.

Uvijek je moguće da je netko od zaposlenika zaražen, a da to i ne zna. Visoka tjelesna temperatura je jedan od glavnih simptoma potencijalne zaraze. Osim toga, na ovaj način se djeluje preventivno na zaposlenike jer, kada znaju da su potencijalno zaraženi, neće dolaziti na posao.

Osim toga, ukoliko se termalne kamere integriraju sa sustavom Time&Space omogućava se istovremeno registracija radnog vremena i prikaz upozorenja na Zone Touch registracijskom terminalu ukoliko osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu. Nadalje, povezanost sa sustavom kontrole pristupa osigurava upravljanje i autorizaciju pristupa prema temperaturi pojedine osobe. Saznajte više o ovim kamerama u našoj brošuri ili pogledajte webinar koji smo pripremili na tu temu.

Integracija termalnih kamera sa sustavom za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa osigurat će:

  • učinkovit i siguran dolazak zaposlenika,
  • beskontaktno, pouzdano i sigurno mjerenje temperature,
  • veliku brzinu mjerenja temperature,
  • veću samokontrolu zaposlenika zbog činjenice da će već na ulazu biti mjerena tjelesna temperatura

Na taj način možete stvoriti uvjete za sigurnije radno okruženje u ovim osjetljivim vremenima, a investicija se isplati i kasnije jer smanjuje rizik od širenja određenih zaraznih bolesti.

Osigurajte beskontaktnu kontrolu pristupa i otvaranje vrata

Mnoge tvrtke koriste uređaje za kontrolu pristupa na temelju kartice, biometrije ili sigurnosnog kôda. Kontakt, naravno, povećava rizik od prenošenja bolesti, pa je preporučljivo izbjeći takve načine kontrole pristupa.

To se može učiniti pomoću aplikacije Door Cloud, koji pretvara pametne telefone u uređaje za identifikaciju umjesto kartice ili sigurnosnog kôda. Moguće je provjeriti na kojim vratima se nalazi zaposlenik, sustav prepoznaje razinu prava koja je dodijeljena zaposleniku i omogućava ulazak u prostorije.

Beskontaktna kontrola pristupa uz pomoć mobitela

Ova metoda kontrole pristupa omogućava pristup objektima na različitim lokacijama ili čak u različitim državama.

Beskontaktni pristup je manje rizičan za zaposlenike, ali istodobno je i praktičniji, jer uvijek imamo svoje mobitele pri ruci.

Sve opisano može se realizirati pomoću sustava za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa Time&Space. Pripremite se na vrijeme, uvedite novine u svoje poslovanje i ostvarite uštede uz pomoć ovih naprednih tehnologija. Za više informacija pišite nam na slobodan.mihajlovic@spica.com


>