TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Trendovi i izazovi u lancu opskrbe: skladištenje u hladnom lancu

Trendovi i izazovi u lancu opskrbe: skladištenje u hladnom lancu
Datum
12/08/2021

Hladni lanac jedan je od najsloženijih i naglo rastućih segmenta logističkog opskrbnog lanca.


Potrošači sve češće žele znati odakle točno dolazi njihova hrana i dokle je stigla. „Od polja do stola” uobičajen je koncept koji jednostavno zvuči. Međutim, omogućavanje istog na pravi način pogodan za maloprodaju uključuje složenu infrastrukturu – koja često pada na logistička skladišta. Sve to stvara neizmjeran pritisak na pružatelje logističkih usluga u hladnom lancu.
Te su promjene stvorile hitnu potrebu za uslugama visoke razine kako bi se omogućilo učinkovito funkcioniranje ovih sustava.  

Izazovi skladištenja u hladnom lancu

Ulozi su visoki za hranu s kontroliranom temperaturom koja zahtijeva brz prihvat i otpremu. Uz to, standard tehnologije potreban da se temperature održavaju konstantnima u cijelom hladnom lancu ono je što čini ovaj segment takvim izazovom. Strategije hladnog skladištenja također su osmišljene tako da smanjuju otpad i štede novac te dugoročno unapređuju opskrbu. U posljednje vrijeme sve stroži propisi i novi pritisci u maloprodaji zahtijevaju od pružatelja logističkih usluga veću razinu odgovornosti. To čak ne obuhvaća problem minskog polja za odnose s javnošću kao što je povlačenje proizvoda.

Propisi o sigurnosti hrane razlikuju se ovisno o zemlji. Usredotočuju se na javno zdravstvo kako bi osigurali da se hrana može sigurno povući iz prodaje ako postoji problem. Odgovornost je pružatelja logističkih usluga prikupljanje podataka potrebnih za brzo povlačenje proizvoda.

Trgovci se također suočavaju s većim pritiskom kupaca da proizvode isporuče brzo, izravno potrošaču, uključujući svježe proizvode. Kao rezultat toga, trgovci šalju manje i raznovrsnije narudžbe što proširuje mogućnosti ekosustava u hladnom lancu.

Kako se suočiti s izazovima i naći optimalno rješenje?

Osiguranjem sljedivosti robe putem WMS softverskog sustava za upravljanje skladištem. Podaci u stvarnom vremenu i sljedivost presudni su za praćenje proizvoda, optimizacije logistike i transparentnost za potrošača. Trgovački lanci i distributeri trebaju široko rasprostranjenu sljedivost kako bi pomogli u održavanju vidljivosti koncepta „od polja do stola” te zadovoljili propise i očekivanja kupaca.

Softver za upravljanje skladištem u hladnim pogonima mora uključivati razne mogućnosti praćenja, od praćenja datuma isteka roka, praćenja i kontrole serije do obrtaja proizvoda i težine. Osim toga, skladištima je potrebna sposobnost brzog protoka robe i održavanja najviše razine točnosti zaliha uz vidljivost u stvarnom vremenu. S hranom su sigurnost, praćenje i točnost izuzetno važni.

Glasovna tehnologija: Priroda glasovne tehnologije savršeno odgovara okruženju u hladnom režimu, posebno s hardverom koji je otporan na niske temperature i kondenzaciju. Bežične slušalice certificirane su za upotrebu u zamrzivaču i mogu podnijeti temperature do -30 °C. I slušalice i mobilna računala su otporni su na kondenzaciju, a mogu imati i ugrađenu zaštitu za uši zaposlenika. Budući da su uređaji namijenjeni upotrebi bez ruku, zaposlenici ne trebaju pritiskati tipke ili zaslone osjetljive na dodir, pa mogu raditi brže i sigurnije.

Robotika: U ovoj fazi uporaba robota u okruženju s kontroliranom temperaturom tek započinje, i budućnost svakako pripada automatiziranim i robotskim sustavima.

Senzori za praćenje temperature: Osim skladištenja robe u hladnom lancu, postoji cijela paleta senzora i indikatora koji mogu pratiti optimalnu temperaturu robe u skladištu, transportu i prodajnom mjestu te robe.

 

Zaključak

Bez obzira na to širite li se u hladno okruženje ili radite već u tom okruženju, potrebne su poboljšane mogućnosti praćenja. Samo sofisticirani sustav upravljanja skladištem može pružiti razinu sljedivosti, prikupljanja podataka i upravljanja potrebnu ovom segmentu logistike.

Ako se udružite s nama, imat ćete koristi od znanja i rješenja, od naprednih softvera do hardvera, robotike, glasovne tehnologije i još mnogo toga što će vam pružiti stručnjaci specijalizirani za hladni lanac opskrbe. 

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte!


Izvor: Korber 


>