Choose languageLanguage
Blog

Sve što trebate znati o EOS-u, termostatu koji štedi, dobro izgleda i unaprjeđuje poslovanje

Intervju pametni termostat
Autor
Antonija Tušek
Datum
21/04/2022

EOS je najintegriraniji IoT termostat za pametne zgrade. Karakteristike? 2x BLE, 2x ZigBee, 2x Thread, 2x 802.15.4, 1x WiFi. Pojasnimo!

EOS uređaj je ne-tako-svakodnevni termostat. Radi se o inovativnom rješenju koje u jednom uređaju obuhvaća cloud-based energy management system, IoT hub (kontroler; Internet of Things) i environmental fusion senzor. Njime se upravlja pomoću WiFi-ja i ono najbitnije, da bi se instalirao nije potrebno rušiti zidove jer se postavlja na mjesto starog termostata u hotelskoj sobi.

Ivan Periš, Business Development Manager u Špica grupi odgovara na FAQs. Ako smo nešto slučajno izostavili, kontaktirajte nas ovdje. Tu smo za vas!


1. Spominjete jednostavnu implementaciju u postojeće objekte bez „rušenja zidova”? Što to znači?

Proces implementacije sastoji se od samo 3 koraka. Prvo trebamo skinuti stari termostat, zatim namontirati EOS i na kraju postaviti konfiguraciju putem mobilne aplikacije. Ukupno, manje od sat vremena radova.

2. EOS je WIFI rješenje. Kako će to utjecati na kvalitetu i brzinu WIFI veze za goste?

Količina podataka koje EOS prenosi toliko je niska da nema gotovo nikakav utjecaj na kvalitetu WiFi-ja. Zapravo, EOS ima nadzor kvalitete WiFi-ja tako da se može koristiti za alarmiranje hotelskog osoblja u slučaju da WiFi u nekim sobama ima lošu kvalitetu. Bez brige, nema usporavanja veze.

3. Ali što ako se EOS ne uspije povezati s WiFi-jem ili pukne veza? Prestaje li tada s radom?

U slučaju nestanka WiFi veze praktički sve ostaje isto te gosti neće osjetiti promjenu. Soba će i dalje normalno raditi. Izgubit će vezu sa softverima poput PMS-a pa neće biti izmjene podataka, ali sustav pamti zadnje postavke i nastavlja normalno funkcionirati.

4. Kako uređaj otkriva prisutnost gostiju u sobi?

Prisutnost gostiju detektira se kombinacijom nekoliko senzora i integriranih uređaja/sustava. Na primjer, uređaj prati prisutnost u prostoriji na temelju signala elektroničke brave na ulaznim vratima prostorije. Nakon što stigne signal, EOS zna da je vrijeme za skeniranje prisutnosti gostiju. To osigurava da gosti mogu otići na balkon ili spavati u krevetu, a sustav „će shvatiti” da je gost i dalje prisutan u sobi.

5. Je li moguće uređajem upravljati preko mobitela?

API podržava daljinsko upravljanje svih osnovnih i većine naprednih funkcija, a s vremenom će se razviti i više opcija različitih proizvođača i partnera.


undefined


6. Osim HVAC-a, što još možete kontrolirati ovim jednostavnim i pristupačnim rješenjem?

Na temelju postojećih instalacija mogla bi postojati mogućnost upravljanja napajanjem svih izvora rasvjete. Također možemo povezati i nadzirati nekoliko različitih senzora bilo putem žičanih ili bežičnih veza kao što je na primjer bežični senzor za nadzor prozora.

7. Kako mogu znati je li moj HVAC sustav kompatibilan s EOS-om?

Većina standardnih HVAC sustava u hotelskim sobama može se povezati s EOS-om, ali da bismo bili sigurni treba nam više detalja s vaše strane. Kontaktirajte nas ovdje.

8. Kako izgleda upravljanje uređajem? Je li interakcija uređaja i gosta komplicirana?

Pa, interakcija je ustvari vrlo jednostavna. Kada se približite uređaju on uključuje središnji OLED zaslon kako biste mogli provjeriti stvarnu temperaturu. Ako se dodatno približite uređaju otvorit će se sve ostale ikonice nakon čega vi birate što želite pokrenuti klikom. Nema izbornika ili podizbornika, ono što vidite to i dobijete. Jednostavno i praktično.

9. Kako koristite Internet of Things u sklopu ovog uređaja?

EOS djeluje kao gateway za druge sustave i uređaje u prostoriji. Što to znači? Na primjer, možete koristiti njegove bežične antene za komunikaciju s elektroničkim bravama koje postaju online. Isto vrijedi i za mnoštvo drugih rješenja koja bi klijenti možda željeli implementirati, a popis će postajati sve veći i veći.


Imate još neko pitanje? Zainteresirani ste za uređaj i želite procjenu ušteda? Za pametna rješenja kontaktirajte nas ovdje.
>