Pozivamo vas na Logitelligence - 23.05.2024.  •  Pridružite nam se u Zagrebu na regionalnoj logističkoj konferenciji. Sudjelovanje je besplatno, uz obveznu prijavu jer je broj mjesta ograničen! Više informacija o konferenciji i o tome kako se prijaviti saznajte ovdje
   
Choose languageLanguage
Blog

SPORI, NEEFIKASNI I PAPIRNATI SKLADIŠNI PROCESI SU PROŠLOST!

SPORI, NEEFIKASNI I PAPIRNATI SKLADIŠNI PROCESI SU PROŠLOST!
Autor
Nikola Dujmešić
Datum
30/09/2022

Dobra organizacija skladišta i skladišnih procesa je imperativ za ostvarivanje efikasnosti, a ključ za povećanje učinkovitosti je u praćenju tehnologije i modernizacija sustava. Zanimljivo je kako su skladišni procesi često izvor neočekivanog porasta troškova poslovanja, stoga je logično postaviti pitanje postoji li jednostavan proizvod kojim će se mogućnost povećanja troškova svesti na minimum uz maksimalno povećanje efikasnosti.

Na tržištu se svakodnevno pojavljuju različita nova softverska rješenja, no svaka medalja ima dvije strane, tako naizgled jednostavna rješenja nisu baš toliko jednostavna za korištenje, zahtijevaju duži period implementacije, edukacije i prilagodbe korisnika, a vrijeme je naravno svima dragocjeno. Što možemo učiniti?


Kao rezultat potrage za user friendly, odnosno rješenjem prilagođenog manjim i srednjim korisnicima pojavljuje se Collect Edition, koji je dizajniran kao osnovni proizvod WMS procesa. Ono što ga odmah na prvi pogled čini jako privlačnim je mogućnost brze implementacije standardiziranih procesa i kraće vrijeme učenja za korisnike, no to je samo jedan manji dio benefita kojeg pruža, jer je osnovna značajka Collect Edition-a digitalizacija starih papirnatih procesa uz on-line razmjenu podataka koja pojednostavljuje end to end procese. Jednostavnost ne ide na uštrb kvalitete jer pojednostavljeni procesi implementacije, konfiguracije, obuke i dalje pružaju robusno WMS rješenje.

Idealan sinonim za sve ono što Collect Edition nudi je – funkcionalnost, odnosno funkcionalnost svih skladišnih procesa. Što to u praksi zapravo znači pojasnit ćemo u nastavku pregledom njegovih prednosti za svaki skladišni proces.

ZAPRIMANJE ROBE

Proces zaprimanja robe predstavlja značajan vremenski gubitak, uz Collect Edition to nije slučaj, korisnicima je postupak olakšan zato što su papir i olovka zamijenjeni korištenjem programskog rješenja i prijenosnih terminala, a njegove dodatne  prednosti su zaprimanje robe korištenjem on-line narudžbenica i primki. Jednostavnost kao i brzina procesa omogućena je time što  više radnika može zaprimati narudžbu, a jedan radnik može zaprimati više narudžbi. Razlika u primljenoj robi u odnosu na naručeno ne predstavlja problem jer omogućeno je zaprimanje više ili manje robe definirane primkom. Komplikacije nastale pri primitku neoznačenih proizvoda sada su prošlost jer je pružena mogućnost ispisa etiketa za neoznačene proizvode. Zaključno, ovim softverskim rješenjem predviđeni su mogući problemi i unaprijed su definirane mogućnosti za što brže uklanjanje istih, što nije zanemariva karakteristika zar ne?

ALOCIRANJE NALOGA

Rezerviranje robe moguće je prema posebnim kriterijima, a ujedno se može ograničiti prema vrsti lokacije odnosno spremnika. Nadalje, prednosti Collect Edition WMS sustava je to što nalog može biti u tri statusa (nema zalihe u skladištu, zaliha je na overstocku, zaliha se nalazi u komisionim lokacijama).

PUŠTANJE NALOGA U “VAL”

Puštanjem ovakvog naloga, roba se spušta na komisioniranje i to pomoću ručnog terminala ili platforme. Dodatna pogodnost je što ovdje postoji mogućnost Pick Ticketa što je ispis naljepnica sa svim linijama koje je potrebno komisionirati

KOMISIONIRANJE

Nije nepoznanica kako 55% svih skladišnih procesa čini komisioniranje, WMS sustav ima više načina komisioniranja koji zadovoljavaju svaki oblik i tip skladišta, a njegova opcija “Wave Picking” omogućava da se uz pomoć ručnog terminala u samo jednom koraku narudžbe biraju, pakiraju i provjeravaju. Treba li dodatno naglasiti koliko ovakva organizacija procesa utječe na uštedu vremena?

INVENTURA

Provođenje inventure često je mukotrpan i dugotrajan proces, no ne mora biti tako. Značajnije  funkcionalnosti Collect Edition-a su mogućnosti periodičke i cikličke inventure, te inventure artikala s atributima i to prema serijskom broju, LOTu kao i datumu isteka roka. Razlike koje se pojavljuju pri inventuri su frustrirajuće, a jedna od zanimljivijih značajki je i prilagodba zaliha tijekom brojanja na temelju odstupanja između očekivane količine i količine koja je izbrojana.

ZALIHA I MANIPULIRANJE

Upravljanje zalihama direktno utječe na reduciranje troškova, a samim tim postiže se efikasnije poslovanje. Funkcionalnost držanja zaliha u WMS-u jest činjenica kako je pružena vidljivost stvarnog stanja zaliha. Što to znači? Omogućena je specifikacija zaliha tako da je u svakom trenutku razvidno na kojoj se lokaciji roba u skladištu nalazi, koja je količina robe, koja je količina rezervirana za naloge te je moguće vidjeti logove kretanja po posebnom artiklu. Uz navedenu, neke od ostalih karakteristika su i mogućnost premještanja robe u samo jednom ili dva koraka kao i usklađivanje zaliha zbog oštećenja ili nedostataka, te brojne druge značajke.

PRAĆENJE ATRIBUTA

Funkcionalnost i jednostavnost prisutna je i pri upravljanju zalihama, a dostupna je postavka gdje se atributi prate kroz cijeli proces od ulaza do izlaza iz skladišta. Sam postupak praćenja započinje jednostavnim unosom atributa za artikle prilikom procesa zaprimanja robe.

IZVJEŠTAJI

Izrada izvještaja važan je proces, no i najmanje omiljen s obzirom na vrijeme koje uzima. Uz WMS-ov Collect Edition to nije slučaj, jer postoji niz generiranih predefiniranih izvještaja, a korisniku je i omogućeno kreiranje vlastitih prema zahtjevima. Nadodajmo samo kako je izrada kao i slanje izvještaja dodatno pojednostavljena uzevši u obzir činjenicu kako izvještaji mogu biti preuzeti u različitim formatima.
 
Collect Edition WMS-a predstavlja novu dimenziju upravljanja skladišnim procesima, a sažetak kojeg smo predstavili samo je uvid u neke njegove značajke. Odustajanje od provjerenih, uhodanih metoda rada odluka je koja se ne donosi olako, posebno kada je nova alternativa nešto što je jako jednostavno, no mora li sve biti komplicirano? Ponekad je jednostavnost rješenje najkompleksnijih problema.

>