Pozivamo vas na Logitelligence - 23.05.2024.  •  Pridružite nam se u Zagrebu na regionalnoj logističkoj konferenciji. Sudjelovanje je besplatno, uz obveznu prijavu jer je broj mjesta ograničen! Više informacija o konferenciji i o tome kako se prijaviti saznajte ovdje
   
Choose languageLanguage
Blog

RFID tehnologija u skladištima

RFID tehnologija u skladištima
Autor
Tea Marolin
Datum
01/03/2023

Tehnologija je danas sve prisutnija i neizostavan je dio svakog poslovanja koje želi biti konkurentno na tržištu. RFID tehnologija postala je sve popularnija posljednjih godina zbog svoje sposobnosti povećanja operativne učinkovitosti i jednostavnijih poslovnih procesa. Jedna od industrija koja je prihvatila RFID tehnologiju je sektor skladištenja i distribucije. RFID tehnologija je podigla skladišno poslovanje na novu razinu, budući da omogućuje praćenje zaliha u stvarnom vremenu, smanjuje troškove rada i povećava ukupnu produktivnost.

Što je RFID tehnologija?

RFID (Radio Frequency Identification) tehnologija koristi radiovalove za čitanje i hvatanje informacija pohranjenih na oznaci ili naljepnici pričvršćenoj na predmet. Podaci mogu biti bilo što, od jednostavnog serijskog broja do detaljnih podataka o proizvodu. Oznaka ili naljepnica može se pričvrstiti na različite predmete, uključujući palete, kutije i pojedinačne proizvode.

Primjena RFID tehnologije u skladištima

RFID tehnologija u skladištima sastoji se od tri osnovna dijela: RFID oznaka, čitača i softvera. RFID oznake su male, fleksibilne, pametne kartice s integriranim mikročipom i antenom, koje mogu pohraniti velike količine podataka. Čitači su uređaji koji mogu čitati oznake i slati podatke na softver. Dok softver za upravljanje skladištem pruža detaljne informacije o robi u skladištu, od trenutne lokacije i količine zaliha do proizvodnih podataka.

Prednosti RFID tehnologije u skladišnom poslovanju

-       Praćenje zaliha u stvarnom vremenu

RFID tehnologija skladištima i distribucijskim centrima omogućuje praćenje zaliha u stvarnom vremenu. RFID oznake mogu se staviti na proizvode ili na palete, te mogu pohraniti mnoštvo informacija, uključujući podatke o proizvodu, serijske brojeve i podatke o otpremi. Te se informacije bežično prenose u središnju bazu podataka gdje im se može lako pristupiti i upravljati. Praćenje zaliha u stvarnom vremenu ključno je za učinkovito upravljanje opskrbnim lancem, s obzirom da menadžerima pruža točan pregled stanja zaliha i omogućuje im donošenje boljih odluka u vezi s nabavom i distribucijom.

-       Smanjeni troškovi rada

Pomoću RFID tehnologije smanjuju se troškovi rada u skladištima i distribucijskim centrima automatiziranjem zadataka koji su se prije obavljali ručno. Recimo, RFID tehnologija može se koristiti za automatsko praćenje proizvoda prilikom njihovog kretanja kroz skladište, eliminirajući potrebu za ručnim skeniranjem. Tako ne samo da smanjuje troškove rada, već i ubrzava proces, što omogućuje skladištima da obrade više narudžbi u kraćem vremenu. Također, RFID tehnologija može smanjiti vrijeme i troškove povezane s ručnim prebrojavanjem zaliha, budući da tehnologija pruža točan broj stanja zaliha u stvarnom vremenu.

-       Povećanje ukupne produktivnosti

Implementacijom RFID tehnologije može se povećati ukupna produktivnost u skladištima i distribucijskim centrima smanjenjem vremena potrebnog za kontrolu i praćenje izlaza robe i paleta iz skladišta. Na taj način automatski se može raditi kontrola robe izašle iz skladišta i zabilježiti potrebne informacije.

Izazovi RFID tehnologije u skladišnom poslovanju

Iako RFID tehnologija nudi mnogobrojne prednosti, postoje i neki nedostaci s kojima se treba pozabaviti. RFID sustavi imaju ograničen domet čitača, a on može varirati ovisno o frekvenciji i snazi ​​sustava. Što znači da oznake moraju biti unutar određene udaljenosti od čitača da bi se mogle čitati. Također, implementacija RFID tehnologije zahtijeva integraciju s postojećim sustavima, što u nekim slučajevima može biti izazovno i dugotrajno. Unatoč izazovima, primjena RFID tehnologije u skladištima sve se više širi i postaje neizbježna.

Zaključak

RFID tehnologija nudi mnoge važne prednosti kojima može povećati efikasnost i produktivnost u skladišnom poslovanju. Skladišta mogu postići konkurentsku prednost praćenjem zaliha u stvarnom vremenu, smanjenim troškovima rada i povećanjem ukupne produktivnosti. Iako, kao i kod svake tehnologije, postoje neki izazovi u implementaciji RFID tehnologije, prednosti su značajnije i nadmašuju troškove. To čini ovu tehnologiju vrijednom investicijom za tvrtke koje žele poboljšati svoje skladišno poslovanje te ostati konkurentne na sve razvijenijem i zahtjevnijem tržištu. Stoga, sigurno je da bi poduzeća u sektoru skladištenja i distribucije trebala razmotriti implementaciju RFID tehnologije kako bi optimizirali svoje poslovne procese i ostali konkurentni u svojim industrijama.


>