TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Povratak na osnove robotike u Supply Chain Managementu i skladištima

Povratak na osnove robotike u Supply Chain Managementu i skladištima

Nadolazećih pet godina pokazuju potencijal za masovni rast robotike u upravljanju lancem opskrbe i povratak na osnove robotike u Supply Chain Managementu. Evo kako roboti u skladištima mogu smanjiti troškove i povećati efikasnost skladišnih procesa.

Iako se čini da cjelokupna industrija govori o robotizaciji, bitno je skrenuti pozornost na to da robotizacija još uvijek nije široko prihvaćena, niti implementirana. Zapravo, nedavna istraživanja DHL-a pokazuju da je čak 80 posto skladišta i dalje manually operated. Međutim, očekujemo da će se to promijeniti kako tehnologije sazrijevaju. Menadžeri svoju pažnju preusmjeravaju s ručnih na automatizirane operacije, a nedostatak radne snage i dalje potiče poduzeća da potraže alternativu za klasičnu radnu snagu.

Mnoge su prednosti koje nudi skladišna robotika, od rješenja za nedostatak radne snage do poboljšanja upravljanja zalihama i povećanja sigurnosti te smanjenog rizika od ozljeda zaposlenika. Zatim, roboti mogu brže implementirati više jedinica za podršku povećanoj potražnji, a moguće je i reprogramiranje robota za primjenu novih procesa.

Trenutno se priča o puno toga u robotici, mi bismo ovdje željeli ponoviti osnove, stoga slijedi opći pregled robotike u lancu opskrbe, uključujući što različite tehnologije mogu učiniti za poboljšanje svakodnevnih operacija.

KOJE SU NAJČEŠĆE VRSTE SKLADIŠNE ROBOTIKE?

Autonomni mobilni roboti – Autonomous Mobile Robots AMR

Ovo su samoupravljajući uređaji, a dolaze u raznim oblicima, s različitim funkcijama i mogućnostima. AMR-ovi su u osnovi evolutivni korak od autonomnih vođenih vozila – Autonomous Guided Vehicles (AGV). Autonomni mobilni roboti postaju sve složeniji, napredovali su od tehnologije koja je zahtijevala mehanizme usmjeravanja (poput vodiča, magnetske vrpce i drugih navigacijskih oznaka) do toga da mogu samostalno skenirati objekt i navigirati na temelju softverski definirane karte. Današnji AMR-ovi izbjegavaju prepreke na koje nailaze i zaobilaze djelatnike uz pomoć kombinacije lasera, skenera, 3D kamera i audio-vizualnih indikatora upozorenja.

AMR su korisni za razne zadatke kao: order picking, replenishment, sortation, i bulk material transport. Nekima je potrebno malo ljudske intervencije, dok su drugi dizajnirani kao collaborative robotics namijenjeni zajedničkim operacijama s ljudima.

Nadalje, AMR-ovi mogu identificirati gdje se nalaze stvari u skladištu, izračunati najučinkovitiji put za prikupljanje i odlaganje te se vratiti na stanice za punjenje kad su im baterije skoro prazne.

Pomoćni roboti – Collaborative Robots

Pomoćni roboti ili “co-bots” rade zajedno s ljudima kako bi povećali ukupnu učinkovitost skladišta. Co-bots mogu biti mobilni roboti ili roboti s nepokretnom rukom, a rade u neposrednoj blizini ili izravnoj suradnji s ljudima. Ovi, pomoćni roboti su odličan primjer kako se robotika koristi kao alat za povećanje radne snage, time što omogućuje djelatnicima skladišta da se posvete zadacima koji zahtijevaju kreativnije vještine rješavanja problema, dok robot odrađuje jednostavnije, ponekad monotone i ponavljajuće zadatke.

Zahvaljujući kombinaciji AI, napredne mobilnosti robotike, računalnog vida i senzora, pomoćni roboti ne predstavljaju rizik za ljudske djelatnike i mogu sigurno obavljati radne zadatke u skladištu.

Autonomni roboti za inventure – Autonomous Inventory Robots

AMR-ovi također mogu pojednostaviti upravljanje zalihama skladišta. Ručno prebrojavanje je nezgodno do te mjere da se ovi projekti često odgađaju i izvode mnogo rjeđe nego što bi trebali. AMR-ovi mogu potencijalno obavljati preglede zaliha koristeći proizvode označene RFID-om svakih nekoliko sati kako bi upraviteljima lanaca opskrbe osigurali ažuriranje u stvarnom vremenu.

Ovakvo povećano prikupljanje podataka u pravilnim intervalima može se koristiti za mapiranje i vizualiziranje pohrane proizvoda, prilagođavanje izgleda skladišta i uklanjanje potencijalnih pogrešaka u zalihama. Aktivne RFID oznake mogu se otkriti do udaljenosti od oko 450 metara, što ovim robotima omogućuje da brže i učinkovitije određuju inventar od svojih ljudskih kolega. Sve ovo rezultira dugoročnom uštedom jer se smanjuju troškovi, nepotrebni rad, višak otpada i operativna neučinkovitost.

Unmanned Aerial Vehicles – UAV – Dron

Bespilotna autonomna vozila (UAV-ovi) u osnovi su bespilotne letjelice opremljene za funkcioniranje u skladištu. Kada su opremljeni RFID tehnologijom pružaju složenije i detaljnije prikaze skladišnog stanja i sinkroniziraju ga sa sustavima upravljanja zalihama putem web aplikacija. Kombinacija višesmjernih senzora i navigacijskih algoritama pomaže u sprječavanju sudara s drugim dronovima ili predmetima u skladištu, a istovremeno čuva ljudske radnike jer se ne trebaju penjati na visoke police.

Budućnost robotike u Supply Chain-u

Sljedećih pet godina vjerojatno ćemo svjedočiti porastu korištenja robotike u skladištima. Kako AMR preuzimaju više jednostavnijih, ali rizičnih zadataka koji su uključeni u upravljanje lancem opskrbe, djelatnici mogu slobodno preuzeti strateški važnije zadatke koji su manje opasni, ali zahtijevaju kreativno rješavanje problema. Predviđa se da će se učinkovitost i inteligencija robota povećati usporedno s tehnološkim razvojem, što znači da će roboti moći obavljati složenije zadatke, uz manje potrebnog nadzora i održavanja te će se lakše integrirati s djelatnicima. Robotika čini značajan dio budućnosti opskrbnog lanca, a mi smo uzbuđeni što imamo priliku vidjeti kako se ova nova rješenja probijaju u logistiku na velika vrata.

Izvor: HighJump


>