Pozivamo vas na Logitelligence - 23.05.2024.  •  Pridružite nam se u Zagrebu na regionalnoj logističkoj konferenciji. Sudjelovanje je besplatno, uz obveznu prijavu jer je broj mjesta ograničen! Više informacija o konferenciji i o tome kako se prijaviti saznajte ovdje
   
Choose languageLanguage
Blog

Najbolje prakse za povećanje produktivnosti skladišta

 Najbolje prakse za povećanje produktivnosti skladišta
Autor
Tea Marolin
Datum
22/03/2023

Učinkovito i produktivno skladište može pomoći tvrtki da smanji troškove, poboljša isporuku proizvoda i poveća ukupnu profitabilnost. U nastavku vam donosimo najbolje skladišne prakse prema istraživanju koje je proveo Kardex sa nekoliko vodećih poduzeća u skladišnom poslovanju. Ove prakse će zasigurno poboljšati organizaciju skladišnog poslovanja, iskorištenost prostora kao i veću produktivnost.

1. Redovito provjeravajte SKU (jedinica za čuvanje zaliha)

SKU (Stock keeping unit) kod koristi se za jedinstveno identificiranje proizvoda, njihovih varijacija i vrsta kako bi se lakše upravljalo zalihama i osigurala ispravna isporuka robe krajnjim kupcima. Svaki SKU (jedinica za čuvanje zaliha) je označen sa kodom koji predstavlja određenu veličinu pakiranja, to može biti komad, paket, paleta ili neka druga jedinica u kojoj se skladišti roba. Potrebno je redovito pratiti koje veličine pakiranja se prodaju brže od drugih i premještatati ih s obzirom na brzinu prodaje. Važno je osigurati da veličine pakiranja koje su brzo obrtajne budu smještene na pristupačnom mjestu u visini struka, kraj prolaza.

2. Implementacija skupnog komisioniranja

Skupno komisioniranje će omogućiti brže ispunjavanje narudžbi čime se povećava produktivnost komisioniranja. Jedan komisioner može ispuniti više narudžbi istovremeno odlazeći do određene lokacije u skladištu samo jednom u danu. Time se smanjuje vrijeme koje se troši odlaskom više puta u danu na istu lokaciju u skladištu.  

3. Paralelno komisioniranje za brže ispunjavanje narudžbi

U strategiji paralelnog komisioniranja svaki komisionar ima svoju zonu i odgovoran je za prikupljanje robe po jedinicama za čuvanje zaliha (SKU) u svojoj zoni. U svakoj zoni se istovremeno skuplja roba i šalje se u područje konsolidacije gdje se spaja kako bi se dovršila narudžba. Ovom strategijom se može prikupiti više narudžbi odjednom, čime se ubrzava ispunjavanje narudžbi.

4. Izračunajte trošak rada

Vrlo je važno znati koliko vam iznosi trošak rada kako bi uskladili troškove u svom poslovanju te kako ne bi trošili previše novaca na potraživanja radnika. Broj radnika koji su potrebni za komisioniranje može se smanjiti automatizacijom skladišta, što omogućuje da se ti radnici preraspodijele na neke druge poslove.

5. Prioritizirajte narudžbe s Wave Picking strategijom

Uz pomoć ove strategije odredit ćete koji se nalozi trebaju prvi odraditi i osigurati da poslovne operacije teku glatko. Obrada narudžbi u „valovima“ smanjuje radno opterećenje u svakoj fazi upravljanja robom od komisioniranja, konsolidacije tereta, nadopune, pakiranja do otpreme. Sve to kako se pojedina faza ne bi preopteretila i stvorilo se usko grlo.

6. Redovito nadopunjavajte proizvode

Osigurajte da uvijek imate na stanju proizvode koji su kupcima potrebni. Redovita nadopuna ključna je za održavanje zadovoljstva kupaca i povećanje prodaje, stoga neka to bude jedan od prioriteta u vašem skladištu. Uspostavite minimalne razine zaliha za svaki proizvod  i osigurajte da se one redovno prate i obnavljaju. Svakako pratite trendove prodaje, te ukoliko se proizvod prodaje brže od očekivanog povećajte učestalost nadopune.

7. Osigurajte fleksibilnost poslovnih procesa i zaposlenika

Osigurajte da poslovnim procesima može upravljati nekoliko zaposlenika kako bi mogli pravodobno odogovoriti na vrijeme povećane potražnje. Pobrinite se da sezonsku potražnju uvijek unaprijed isplanirate, a ne kada je već prekasno da pronađete radnu snagu.

 


>