TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Kako sustav za evidenciju radnog vremena utječe na produktivnost zaposlenika?

Zaposlenik prijavljuje radno vrijeme prilikom dolaska na posao

Točna evidencija radnog vremena nije samo pravni zahtjev, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u drugim državama Europske unije. Radi se o kulturi svakog poduzeća. Sustav za evidenciju radnog vremena jedan je od najvažnijih alata koji omogućuju bolje praćenje i upravljanje radnom snagom. U ovom blogu cilj je pokazati kako sustav za evidenciju radnog vremena može pozitivno utjecati i na produktivnost zaposlenika.

Organizirajte pravilnu evidenciju radnog vremena za zaposlenika

Kvalitetan sustav omogućuje tvrtkama da na jednom mjestu precizno prate radno vrijeme, broj radnih sati, prekovremene sate i druge aspekte radnog vremena. Tako se dobiva točna evidencija pomoću koje se mogu raditi daljnje analize i provjere. Primjerice, zašto netko od zaposlenika napravi više posla u istom vremenskom razdoblju i je li potrebna dodatna edukacija nekog zaposlenika, rasterećenje ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg je pala motivacija pojedinog zaposlenika. Osim što se eliminira mogućnost ljudske pogreške pri unosu podataka o radnom vremenu, u sustavu se mogu jednostavno pregledati svi podaci za pojedinog zaposlenika ili za pojedini odjel unutar poduzeća. Takav sustav odlična je podloga za donošenje kvalitetnih odluka.

Upravljajte prekovremenim satima i izostancima zaposlenika

Petak je, kraj je radnog tjedna i trebate organizirati posao i zadatke za idući tjedan za svoju smjenu u kojoj je 30 zaposlenika. Neki od njih su i na različitim lokacijama. Provjeravati za svakog od zaposlenika je li idući tjedan dostupan, je li na godišnjem odmoru ili koristi slobodne dane, izuzetno je teško ako nemate jednostavan pregled u sustavu za evidenciju radnog vremena. Provjerom najavljenih izostanaka zaposlenika u sustavu možete na vrijeme izbjeći potencijalne rupe u rasporedu i poteškoće u obavljanju dnevnih zadataka. Planiranje radnog vremena važno je i sa zakonskog aspekta. Naime, postoje zakonska ograničenja koliko pojedini zaposlenik smije odraditi prekovremenih radnih sati. To je važno kako bi se izbjegle potencijalne kazne za poduzeće i štete po ugledu same tvrtke. Sustav za evidenciju radnog vremena ima mogućnost automatskog upozoravanja na kršenja prema Zakonu o radu. Važno je reći i da preveliki broj prekovremenih sati utječe i na pad produktivnosti što onda ima posljedica i na kvalitetu obavljanja radnih zadataka.

Prednosti uvođenja sustava za radno vrijeme

  • Točna evidencija radnih sati
  • Smanjenje mogućnosti pogreške
  • Mogućnost jednostavnog pregleda statusa svih zaposlenika
  • Različite vrste izvješća


Jednak odnos prema svim zaposlenicima

Uvođenje elektronskog sustava za radno vrijeme ima izravne implikacije na zaposlenike jer im poručujete: „Nitko nema privilegije i svatko treba svoj posao odgovorno obavljati“. To znači da se neće tolerirati raniji odlasci s posla ili kašnjenja, nečije duge pauze i/ili česte pauze i na taj način demotivirati zaposlenike koji ne rade takva odstupanja od radnog vremena. Poštivanje utvrđenih pravila rada pomaže u stvaranju pozitivne radne kulture u kojoj se cijene rad i predanost zaposlenika. To svakako utječe na cjelokupnu produktivnost i zaposlenici će biti motivirani kvalitetnije obavljati posao.

Na što paziti prilikom uvođenja sustava za evidenciju radnog vremena?

Tvrtke moraju osigurati obuku za sve zaposlenike, ukazati na to kako se sustav koristi i na što trebaju paziti. Potrebno je osigurati da svi zaposlenici poštuju postavljena pravila i da se registriraju onako kako je to postavljeno pravilima poduzeća. Često će zaposlenici pružati otpor prema uvođenju takvog sustava. Razlog je taj što mogu protumačiti da se na taj način previše kontrolira njihov rad i narušava na taj način privatnost. Potrebno je naglasiti pozitivne strane ovog sustava – precizno praćenje radnog vremena, pravedno nagrađivanje zaposlenika koji više rade i doprinose te rasterećenje zaposlenika kroz smanjenje prekovremenih sati. Pravilnim obrazloženjem, zaposlenici će prihvatiti ovaj sustav i pravilno isti koristiti.

Stavite produktivnost na prvo mjesto

Nedvojbeno je da uvođenje sustava za radno vrijeme ima pozitivan utjecaj na povećanje produktivnosti zaposlenika. Takva evidencija važna je za zaposlenike kako bi imali pravilnu evidenciju, ali i za tvrtku koja na temelju pravilnih podataka može donositi daljnje odluke o organizaciji poslovnih procesa i rada unutar poduzeća. Niska produktivnost i nered u sustavu već na kratke staze može dovesti do loših rezultata u radnim procesima. Dakle, radi se o investiciji čija isplativost se može vrlo brzo uvidjeti i donosi mjerljive rezultate. Na kraju, takvi rezultati donose i veći prihod od čega i cijela organizacija živi.

Javite nam se i saznajte sve o našem sustavu za evidenciju radnog vremena.


>