Pozivamo vas na Logitelligence - 23.05.2024.  •  Pridružite nam se u Zagrebu na regionalnoj logističkoj konferenciji. Sudjelovanje je besplatno, uz obveznu prijavu jer je broj mjesta ograničen! Više informacija o konferenciji i o tome kako se prijaviti saznajte ovdje
   
Choose languageLanguage
Blog

Je li sustav za evidenciju radnog vremena samo nepotreban trošak?

Uređaj za evidenciju radnog vremena

Uvođenje sustava za evidenciju rada obično se smatra troškom. Potrebno je kupiti opremu, licence, platiti radove i sl. Često se takva odluka odgađa jer tvrtke smatraju da se radi o skupoj investiciji.

Istina je da nabava jednog takvog tehničkog rješenja košta, a često se ne radi o nekoj beznačajnoj investiciji, pogotovo ako se uvodi kvalitetan sustav za evidenciju radnog vremena. U ovom blogu pokazat ćemo zašto je uvođenje sustava za evidenciju radnog vremena dobra odluka.

Evidencija radnog vremena zakonska je obveza

Svaki poslodavac dužan je, po sili zakona, paziti da se točno i sustavno evidentira radno vrijeme zaposlenika. Ne postoji još uvijek obveza elektronske evidencije radnog vremena što znači da je moguće takvu evidenciju voditi i ručno. Ipak, radi pouzdanosti i kvalitete bolje je koristiti program za potrebe evidencije. Na taj način se može na ispravan način utvrditi tko je od zaposlenika koliko odradio. Papirnata evidencija donosi mnoge potencijalne probleme i često je nepouzdana. Program za evidenciju rada eliminira takve poteškoće. Pravilnom evidencijom radnog vremena izbjegava se mogućnost plaćanja kazni koje tvrtke mogu dobiti zato jer ne vode evidenciju sukladno propisima. Osim toga, neovisnom evidencijom jača se povjerenje zaposlenika u poduzeće, a stvara se i pozitivna slika poduzeća koje poštuje pravila što je iznimno bitno za investitore i kupce.

Smanjenje administrativnih troškova

Ovo je vrlo konkretan primjer kako se mjerljivo smanjuju troškovi i to na više načina. Eliminira se potreba za ručnim unosom podataka što dovodi do smanjenja administracije (ušteda radnih sati). Zaposlenici se mogu baviti drugim, važnijim poslovima dok za to vrijeme sustav za evidenciju radnog vremena odrađuje taj dio posla. Nema potrebe za beskonačnim listama i stalnim prepisivanjem podataka. Sve je u jednom sustavu i na jednom mjestu, brzo i jednostavno provjerljivo.

Istražite sustav za radno vrijeme!

  • Kvalitetna i brza podrška
  • Upravljanje podacima na jednom mjestu
  • Pregledna analitika


Povećanje produktivnosti zaposlenika i bolje upravljanje radnom snagom

Još jedan dodatni razlog da se uvede sustav za radno vrijeme je povećanja produktivnosti. Kada znaju da se njihov rad prati i analizira na adekvatan način, zaposlenici pokazuju i veću produktivnost. Na taj način je manje radnih sati koji se inače mogu gubiti zbog manje produktivnosti zaposlenika. Osim toga, podaci iz sustava mogu poslužiti kao temelj za donošenje odluka – primjerice, hoće li neki od zaposlenika dobiti promaknuće ili povišicu. Analitika je tu vrlo dobar alat. Osim toga, moguće je i kvalitetnije raspodijeliti posao ako se vidi da neki zaposlenici rade dulje i da su zbog toga preopterećeni.

Zaključak

U današnje vrijeme, važno je paziti na kvalitetno upravljanje radnom snagom. Kvalitetno upravljanje radnom snagom i radnim satima omogućuje znatne uštede u poslovanju i bolju optimizaciju rada. Iako se uvođenje sustava za radno vrijeme može smatrati kao skupa investicija, povrat investicije je brz i lako provjerljiv. Niste sigurni kakvo vam rješenje treba? Javite nam se i pronaći ćemo zajedno ono što vam najbolje odgovara.


>