TOP 3 Trenda u intralogistici - LogiMAT24  •  07.05.2024. u 9h organiziramo besplatni webinar na kojem ćemo pokazati novosti, trendove i savjete koje smo dobili tijekom nedavnog posjeta najvećem svjetskom sajmu logistike - LogiMAT 2024. Prijavite se ovdje.  
   
Choose languageLanguage
Blog

Značaj i uloga Internet of things u segmentu hotelijerstva

Autor
Ivan Periš
Datum
12/06/2019

Internet of things ili Internet stvari (IoT) je smjer u kojem se razvija tehnološki napredak i koji postaje sve zvučnije ime u hotelijerstvu. Predstavlja bežičnu mrežu uređaja (senzora) koji rade potpuno neovisno u ljudskoj intervenciji. Međutim, koja je zapravo uloga IoT-a u segmentu hotelijerstva?


Što je zapravo i gdje susrećemo IoT u hotelijerstvu?

Najlakše je to pojasniti na ne tako starom primjeru – prije desetak godina se u novim hotelijerskim projektima u svaku sobu obavezno dopremala utičnica za spajanje prijenosnih računala na Internet. Bežični internet je postojao, ali mu se nije pridodavalo toliko pažnje i nitko nije htio dodatno ulagati u tada manje potrebnu infrastrukturu. Međutim, neizostavnim utjecajem razvoja pametnih telefona, bežični Internet je dobio na važnosti i hoteli su ga bili primorani naknadno ugraditi, kako bi „pratili“ tehnološki razvoj i udovoljili zahtjevima gostiju.

Na isti način IoT ulazi u hotelijerstvo. Već danas je prisutan, ali rijetki hoteli se „usuđuju“ uložiti u infrastrukturu prilikom izgradnje ili rekonstrukcije objekta jer nisu svjesni mogućnosti koje IoT donosi (i koje će tek donositi), time se potencijalno dovode u položaj u kojem su se već našli, kada su bili prisiljeni naknadno ugraditi bežični Internet.


Kako možemo koristiti IoT?

  • Obavijesti i promotivne cijene

Ukoliko Vaš hotel posjeduje dobar marketinški tim, koristeći „lokacijske“ usluge IoT, može se iskoristiti prilikom prolaska pored npr. welness-a ili možda teretane, gdje gost dobije push-up obavijest na mobitel, koja prikaže promotivne materijale ili možda prigodne cijene za gosta hotela i na taj način privuče gosta ka korištenju.

  • „Kids Radar“ – neka Vaši gosti u svakom trenutku znaju gdje im se nalaze djeca

U većim objektima je moguće koristiti lokacijske usluge i za pronalazak djeteta i tako kreirati svojevrsni „kids radar“, ili pratiti kretanje osoblja.

  • Bolji „customer experience“ za Vašeg gosta

Moguće je povezati uređaje u samoj sobi, pa pratiti je li npr. gost otvarao minibar na dnevnoj bazi i tako racionalizirati rad osoblja hotela, koje neće morati provjeravati minibar u svakoj sobi, već će odmah ići na ciljane sobe.

FUN FACT : PREKO 75% MINIBAR-OVA SE UOPĆE NE OTVORI PRILIKOM BORAVKA GOSTA U HOTELU.

  • „Custom experience“ za bolji „Customer Experience“

GRMS (Guest Room Management System) koristeći IoT prati navike pojedinog gosta, pa mu unaprijed priprema željenu temperaturu u sobi, ili pak priprema svjetlosni scenarij.

Ukoliko senzor kvalitete zraka detektira djelomično zagađen zrak u sobi, automatski će aktivirati klimatizacijski sustav, koji će unijeti svjež zrak u sobu.


  • Zaštita Vaših djelatnika

Što do toga nudi ŠPICA?

Istina je da je IoT još u razvoju i proizvođači uređaja i opreme, polako usklađuju svoje proizvode kako bi popratili brzorastući trend. Suradnjom sa Špicom, Vaš se hotel okreće bliskoj budućnosti bez dodatnih ulaganja u zasebnu mrežnu infrastrukturu.

Odabirom GRMS sustava (Guest Room Management System) kakvog Vam nudi Špica, dobivate tehnološki najnapredniji proizvod na tržištu i besplatnu IoT Bluetooth Low Energy infrastrukturu. Cilj ovog sustava je povezati veliki broj uređaja i smart room sustava, te neovisnim akcijama utjecati na kvalitetu boravka gosta u Vašem hotelu.

Svaki panel koji se koristi za upravljanje značajkama sobe, bilo da je riječ o termostatu, panelu za upravljanje rasvjetom, ili pak status panelu u hodniku ispred sobe ili na ulasku u neki zajednički prostor, je opremljen Bluetooth antenom, koju IoT uređaji koriste na isti način na koji mobilni telefoni koriste bežični internet.

Čitav rad GRMS sustava se od samog početka temelji na načinu rada sličnom IoT-u i spomenuti primjeri su samo mali dio svega što se može ili će se u skoroj budućnosti moći koristiti.

Za više informacija kontaktirajte nas na: info@spica.hr

Ili posjetite našu Web stranicu!

 


>