Choose languageLanguage
Blog

Gdje mi je laptop?

Grafika izvještaja popisa osnovnih sredstava

Zamislimo sljedeću situaciju. Ivan je vlasnik uspješne IT tvrtke koja ima 50 zaposlenika. Jedno jutro dolazi na posao i nikako ne može pronaći laptop za koji je siguran da je kupljen prošle godine. Laptop se nalazi u evidenciji, ali ne zna ni tko je laptop zadužio niti tko trenutno koristi laptop. Problem je što Ivanu hitno treba laptop kako bi u rad mogao uvesti novog kolegu koji je zaposlen u poduzeću.

Ovakav problem nije rijedak. U tvrtkama koje imaju veći broj zaposlenika, osnovna sredstva su stalno u upotrebi i teško je pratiti u kakvom su stanju i tko ih trenutno koristi. Koliko Vam se samo puta dogodilo da niste mogli koristiti printer jer je bio na popravku, a to niste ni znali? Ili je trebalo nabaviti dodatnu opremu, odnosno alat koji je neophodan za rad, a to nije odrađeno na vrijeme jer se pojavio „šum u komunikaciji“ između odjela i na kraju nitko na vrijeme nije naručio opremu koja je važna za rad? Ili je neko vozilo bilo na servisu, a to nije bilo zabilježeno u sustavu. Kolega je dogovorio sastanak i računao na slobodno vozilo kad – vozila nema. Sve to izaziva poteškoće i dodatni stres u ionako užurbanom svakodnevnom radu. Uzmimo za primjer Ivana s početka priče. Osim što će potrošiti dosta vremena kako bi detektirao gdje je laptop, a novi zaposlenik će čekati dok mu se ne osigura oprema, ta potraga će rezultirati i odvlačenjem pažnje s nekih drugih, važnijih stvari koje treba obaviti. Ometat će i ostale zaposlenike jer će morati provjeriti kod koga je laptop i na kraju će vidjeti da netko drugi već koristi taj laptop i morat će naručiti novi. Sve u svemu, prilično  loše iskustvo koje može biti izbjegnuto.

Jeste li evidentirali sva sredstva?

Olakšajte popis osnovnih sredstava uz pomoć naprednog sustava!


Poduzeća imaju na desetke, stotine pa i na tisuće različitih osnovnih sredstava i izuzetno je naporno sve to pratiti. Ne radi se samo o tome da se u svakom trenutku zna gdje je oprema, već i da se zna je li vrijeme za novu opremu i je li vrijeme za servis postojeće opreme. Nebriga o postojećoj opremi može se pokazati kao vrlo loša jer nas u konačnici može vrlo skupo koštati eventualni popravak, a koji se mogao izbjeći redovnim servisiranjem. Nebitno radi li se o službenim automobilima, skupoj opremi koju koristimo za proizvodnju ili o printerima koje koriste kolege u uredu. Takvu „džunglu“ opreme i podataka o osnovnoj opremi jako je teško pratiti ako ne postoji kvalitetan sustav. Svako poduzeće trebalo bi znati kakvo je stanje sa opremom koja se koristi. Napredni e-sustav idealno je rješenje za takve izazove izazove. Sustav u kojem je moguće pregledati kada je oprema nabavljena, poslati zahtjev za nabavkom opreme, poslati zahtjeve za servisom, provjeriti u svakom trenutku tko od zaposlenika koristi koji dio opreme i provjeriti je li oprema na servisu, je li službeni automobil rezerviran za servis i sl. Na taj način se znatno štede resursi, informacije su točne i ažurne i izbjegava se situacija u kojoj je moguće da pojedini dio proizvodnje ili poslovanja bude u zastoju jer ne postoje bitna sredstva na rad. Rezultat je kvalitetniji rad, mirnije okruženje koje eliminira tu vrstu stresa i naravno – veća efikasnost i uštede!

Zanima Vas više o ovoj temi? Kliknite ovdje ili nam se javite, saznajte više detalja i zaboravite na pitanje iz naslova – Gdje mi je laptop?! 😊

P.S. Spomenuti Ivan iz priče nam se već javio! 😊


}