Choose languageLanguage
Blog

Budućnost skladišta i uloga umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija u skladištima

Primjena umjetne inteligencije (UI) danas je sve prisutnija i, gotovo na dnevnoj razini, ulazi u sve sfere ljudske djelatnosti. Iznimka u tom smislu nisu ni skladišta. Moderno skladišno poslovanje koje se prilagođava promjenama u novom vremenu, ostvaruje veliku konkurentsku prednost i utječe na cjelokupnu kvalitetu poslovanja pojedine tvrtke. Primjenom umjetne inteligencije, skladišta mogu postati učinkovitija i efikasnija, što dovodi do povećanja produktivnosti i smanjenja troškova poslovanja. Način poslovanja i organizacije skladišta utječe na brzinu isporuke robe do kupca, a ujedno i na zadovoljstvo kupaca pruženom uslugom.

Kako povećati učinkovitost i profitabilnost skladišnog poslovanja?

Primjena umjetne inteligencije u logistici najbolji je put kojim možemo povećati efikasnost i točnost te istovremeno smanjiti troškove upravljanja skladištem. Ovaj način poslovanja omogućuje zadovoljenje potreba sve zahtjevnijih potrošača koji ne žele čekati. Preveliko razdoblje čekanja na isporuku rezultira nezadovoljstvom korisnika što ima izravni negativni učinak na poslovanje.

Korištenja umjetne inteligencije u skladištima dovodi do automatizacije rutinskih poslova. Pomaže u praćenju zaliha i planiranju isporuka, što dovodi do brže i preciznije isporuke proizvoda. Između ostalog, dovodi do optimizacije rasporeda radnika u skladištu, što povećava produktivnost i smanjuje troškove radne snage. Povećava se točnost, kroz pristup prošlim i trenutačnim podacima kao i predviđanje buduće potražnje za proizvodima koja utječe na jednostavnije i točnije planiranje zaliha u skladištu. Optimizacija ruta distribucije je također važan segment, s obzirom da umjetna inteligencija može koristiti podatke o lokaciji skladišta, dostupnim transportnim sredstvima i raspoloživim radnicima kako bi odredila najoptimalnije rute za distribuciju proizvoda i na taj način smanjila troškove. Koristeći umjetnu inteligenciju za automatizaciju rutinskih poslova koji oduzimaju puno vremena te fokusiranje na važnije zadatke, skladišta smanjuju troškove rada i povećavaju učinkovitost

Tehnologija u skladištu

Kako podignuti skladišno poslovanje na novu razinu?

Skladišno poslovanje treba kvalitetno programsko rješenje koje se prilagođava različitim poslovnim procesima, a upravo sustav upravljanja skladištem ili WMS omogućuje digitalizaciju cjelokupnog rada skladišta u cilju povećanja učinkovitosti i profitabilnosti ukupnog rada skladišta. Skladišta opremljena WMS sustavom imaju veću produktivnost (do 50%), točnost rada skladišta (do 99,9%) te brži protok robe (do 50%).

AMR roboti se koriste u svrhu brzog i preciznog prijenosa robe u skladištu, što smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje ovih poslova te smanjuje rizik od ozljeda radnika. Korištenjem robota poslovi se odvijaju brže i fleksibilnije, a jedan AMR robot može zamijeniti do tri radnika i tako znatno smanjiti troškove radne snage.

Za glasovno upravljanje skladištem koristi se VoiceXtreme (VoX) aplikacija u integraciji sa WMS/ERP sustavima. Aplikacija omogućava radnicima da koriste glas kako bi obavili poslove u skladištu, umjesto da koriste računalne ekrane ili druge uređaje. Prednost glasovnog upravljanja skladištem je u tome što olakšava rad zaposlenicima, smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje poslova i smanjuje rizik od ozljeda. Uostalom, povećava se točnost obavljanja poslova te smanjuje vrijeme potrebno za obuku. Na primjer, radnik može glasovno narediti robotu da prenese određenu robu na određeno mjesto u skladištu, što smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje tog posla i smanjuje rizik od ozljeda zbog manjka fizičkog napora. Također, glasovno upravljanje skladištem omogućava lakše praćenje i evidenciju o obavljenim poslovima, što povećava efikasnost i poboljšava upravljanje skladištem.

Voice tehnologija je namijenjena svima, kako velikim, tako i srednjm i malim skladištima, te brojnim tržištima s obzirom da podržava 35 jezika. Ova tehnologija pruža sigurno rješenje za poboljšanje i optimizaciju poslovnih procesa, a povrat investicije ostvaruje se već u prvih 9-18 mjeseci

Umjetna inteligencija u skladištu

Umjesto zaključka

Kako bi smanjili izazove u upravljanju skladištem, a osigurali bolje uvjete i produktivnost, potrebno je uvođenje umjetne inteligencije u poslovni proces. Krajnji rezultat investiranja u ovo područje su zadovoljni potrošači. Programski sustav upravljanja skladištem pruža napredna tehnološka rješenja koja su neophodna za dugoročnu uspješnost i konkurentnost tvrtke.

Glasovno upravljanje skladištem osigurat će veću točnost, produktivnost i sigurnost poslovanja, a to je svakako potrebno poduzeću da bi postiglo veću konkurentnost na tržištu.

Iskoristite naša znanja i rješenja na području umjetne inteligencije kao pomoć za upravljanje skladištima, od glasovnih sustava do robotike. Bolji uvid u rješenja pružit će vam naši stručnjaci specijalizirani za skladišno poslovanje.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte!

 

 


>